Ultra energetsko učinkovita pridelava zelenjave

Opis projekta

V projektu z zbiranjem, urejanjem in objavo znanja izkušenih domačih tržnih vrtnarjev omogočamo, da bo to znanje dostopno vsem, ki bi radi začeli tržno vrtnariti, mogoče povečali svoj vrt do te mere, da bi lahko prodajali pridelke; mogoče preusmerili del kmetije v to ali pa že kmetujejo na ta način, pa bi radi izboljšali svoje rezultate.

Glavni cilj projekta

Tržno vrtnarjenje, kjer na zelo majhni površini, tipično manj kot pol hektara za enega kmetovalca, pridelujemo predvsem zelenjavo in ostale pridelke za neposredno prodajo, je delovno zelo intenzivna tehnika pridelave. Največ dela se namreč opravi ročno, brez težke mehanizacije, brez oranja. A zato je energetsko zelo učinkovito in zaradi načina obdelave tal omogoča in spodbuja biodiverziteto v tleh in tudi nad tlemi. Zaradi nizkega kapitalskega vložka in majhnih potrebnih površin je verjetno najbolj primerna za potencialne kmetovalce, ki šele začenjajo kmetovati.

V projektu z zbiranjem, urejanjem in objavo znanja izkušenih domačih tržnih vrtnarjev omogočamo, da bo to znanje dostopno vsem, ki bi radi začeli tržno vrtnariti, mogoče povečali svoj vrt do te mere, da bi lahko prodajali pridelke; mogoče preusmerili del kmetije v to ali pa že kmetujejo na ta način, pa bi radi izboljšali svoje rezultate. S tem želimo omogočiti tržno pridelavo širšemu krogu ljudi, hkrati pa s povečanjem deleža lokalno pridelane hrane z manjšo porabo energije zmanjšati obremenjevanje okolja zaradi pridelave hrane.

Ključni rezultati

  • zbrana gradiva o energetsko varčnem kmetijstvu, s posebnim poudarkom na tržnem vrtnarjenju
  • zbrane, pregledane, ovrednotene najboljše domače energetsko učinkovite prakse, stroji, orodja, organizacija dela
  • pregled informacijskih podpornih sistemov
  • preizkušene prakse na najmanj dveh kmetijah
  • pripravljeno gradivo o uspešnih in manj uspešnih kmetijskih praksah, strojih, orodjih, organizaciji dela in diseminacija tega gradiva
  • razširjenji rezultati med strokovno in širšo javnostjo

Partnerji

Partnerji so:

  • Čarna d.o.o., vodilni partner,
  • Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije Kmetijsko gozdarski zavod Maribor,
  • Univerza v Mariboru, fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede,
  • Jan Avsenik s.p. in

kmetije:

  • Ira Zorko,
  • Boris Uranjek,
  • Sedem čez devet, d.o.o in
  • Tilen Praprotnik.
Naslov projekta: Ultra energetsko učinkovita pridelava zelenjave
Akronim: UPZ
Vodilni partner: Čarna d.o.o.
Trajanje projekta: 11. 12. 2023 do 13. 12. 2024
Program: Projekt Ultra energetsko učinkovita pridelava zelenjave se izvaja v okviru ukrepa M16 Sodelovanje iz PRP 2014-2020, podukrepa 16.2 Podpora za pilotne projekte ter za razvoj novih proizvodov, praks, procesov in tehnologij.

Izboljšava kakovosti in podaljšanje svežine pridelkov s pomočjo poobiralne obdelave z vročo vodo

Opis projekta

Kakovost in svežina kmetijskih pridelkov sta pomembna dejavnika, ki vplivata na privlačnost kmetijskih pridelkov ob prodaji in zadovoljstvo končnih porabnikov. Kakovost in svežina sta sicer subjektivna koncepta, ki se lahko razlikujejo glede na potrošniške preference, a nekatere parametre je moč izmeriti.

Tuja literatura navaja številne uspešne prakse obdelave pridelkov neposredno po obiranju, z njimi izboljšamo skladiščno sposobnost, kakovost in podaljšamo svežino pridelkov. Številne prakse vključujejo uporabo kemičnih spojin, a obdelava pridelkov z vročo vodo (OVV) je preprosta in ekološko sprejemljiva.

Zato smo v enoletnem pilotnem projektu skupaj s partnerji preverjali, ali je obdelava nekaterih, za slovenske kmete komercialno zanimivih pridelkov z vročo vodo smiselna, torej ali izboljšana kakovost in skladiščna sposobnost odtehta dodatno delo s potapljanjem pridelkov v vročo vodo.

Ključni rezultati

Metoda ni univerzalno koristna, njen učinek je odvisen ne le od trajanja namakanja in temperature vode, marveč tudi od pogojev nadaljnjega skladiščenja. V vseh primerih je zmanjševala poškodbe plodov zaradi glivičnih okužb. Druge učinke je potrebno ciljno obravnavati: obdelava lahko pozitivno vpliva na trdoto, hkrati pa ne zmanjšuje izgube mase.

Če se pri vaših pridelkih v času skladiščenja pogosteje pojavlja določena težava, je smiselno pregledati, ali bi obdelava s toplo vodo pomagala.

Obdelava z vročo vodo je obetavna metoda za podaljšanje svežine zelenjave. Rezultati raziskave potrjujejo njeno učinkovitost pri zmanjšanju izgube mase, ohranjanju teksture in zmanjšanju propadanja pridelkov. Ta preprosta in ekološko sprejemljiva tehnologija ima velik potencial za izboljšanje trajnostnega kmetijstva in zmanjšanje izgub v verigi preskrbe s hrano.

Več informacij o projektu na spletni strani vodilnega partnerja.

Partnerji

Partnerji so:

  • Čarna d.o.o., vodilni partner,
  • Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica,
  • Univerza v Ljubljani Biotehniška fakulteta, Oddelek za živilstvo,
  • Zavod Ekometer in

kmetije:

  • Ira Zorko,
  • Sedem čez devet, d.o.o,
  • Mario Giassi in
  • Matevž Šivic.
Naslov projekta: Izboljšava kakovosti in podaljšanje svežine pridelkov s pomočjo poobiralne obdelave z vročo vodo
Akronim: POVV
Vodilni partner: Čarna d.o.o.
Trajanje projekta: 11. 12. 2023 – 13. 12. 2024
Program: Pilotni projekt Izboljšava kakovosti in podaljšanje svežine pridelkov s pomočjo poobiralne obdelave z vročo vodo se izvaja v okviru ukrepa M16: Sodelovanje iz Programa razvoja podeželja 2014-2020, podukrepa 16.2 Podpora za pilotne projekte ter za razvoj novih proizvodov, praks, procesov in tehnologij.

Pospešeno okopavanje zelenjave

Cilj in pričakovani rezultati

  • Trajnostna raba tal kmetijskih zemljišč z zagotavljanjem rodovitnosti in preprečevanja erozije ter degradacije tal z uporabo okopalne roke, ki bo pri obdelavi s svojo lahkostjo in okretnostjo povzročala manj tlačenja in poškodb;
  • Trajnostno varstvo rastlin z mehanskim odstranjevanjem plevelov;
  • Zmanjšanje onesnaženja podzemnih vod s herbicidi. S širšo uporabo in dostopnostjo okopalne roke se bo povečala uporaba mehanskega zatiranja plevela, kar bo prispevalo k zmanjšanju obremenitve podtalnice s herbicidi in drugimi fitofarmacevtskimi sredstvi kot posledice kemičnega varstva rastlin;
  • Učinkovita raba energije oziroma obnovljivih virov energije (OVE) v kmetijski pridelavi. Stroj bo primer energetsko učinkovitega okopavanja, bo alternativa traktorjev na motorni pogon, deloval bo na električen oz. akumulatorski pogon, katerega pogonska energija bo lahko po zmožnosti kmetov pridobljena iz OVE.
  • Rezultati projekta so konkurenčnejši ekološki pridelovalci zelenjave, izboljšana trajnostna raba kmetijskih zemljišč in zmanjšana uporaba fitofarmacevtskih sredstev (FFS). To se bo rezultiralo v učinkovitem prilagajanju kmetijske pridelave zelenjave, k blažitvi podnebnim spremembam in prilagajanje nanje. Rezultati projekta so prav tako izdelana priporočila uporabe okopalne roke, vključevanje rezultatov projekta v študijski in svetovalni proces.
Naslov projekta: Pospešeno okopavanje zelenjave
Akronim: »Motika«
Trajanje projekta: 19. 05. 2022 do 18. 05. 2025
Program: Iz naslova javnega razpisa za podukrep 16.5 Podpora za skupno ukrepanje za blažitev podnebnih sprememb ali prilagajanje nanje ter za skupne pristope k okoljskim projektom in stalnim okoljskim praksam

Digitalizacija namakanja zelenjave

Projekt Digitalizacija namakanja zelenjave se izvaja v okviru ukrepa M16 Sodelovanje iz PRP 2014-2020, podukrepa 16.2 Podpora za pilotne projekte ter za razvoj novih proizvodov, praks, procesov in tehnologij.

Povzetek

V projektu bomo razvili aplikacijo, ki bo kmetom zelenjadarjem na podlagi meritev vode v tleh v realnem času, razvojne faze rastline ter vremenske napovedi podal namakalni nasvet, t.j. svetoval primeren čas namakanja in količino vode potrebne za namakanje. Preko aplikacije bodo kmetje vsak dan prejemali namakalni nasvet in spremljali spremembe količine vode v tleh.

Glavni cilji projekta

  • Uporaba aplikacije in komunikacijske opreme na partnerskih kmetijskih gospodarstvih.
  • Razvoj cenovno ugodne komunikacijske opreme za pošiljanje podatkov iz merilnikov količine vode v tleh.
  • Zmanjšanje porabe vode za namakanje.
  • Izobraževanje kmetov o pomembnosti strokovno pravilnega namakanja.
  • Izboljšati vertikalno povezanost proizvodne verige na relaciji kmet – kupec.

Pričakovani rezultati

  • Kmetje partnerji bodo namakali polja v skladu s potrebami rastlin.
  • Kmetje partnerji se bodo lahko informirano odločali o strategiji namakanja.
  • Kmetje, ki bodo udeleženi v aktivnostih razširjanja rezultatov, se bodo zavedali lastnosti optimalnega namakanja in deficitnega namakanja.
  • Ovrednotene bodo možnosti uporabe omrežij in komunikatorjev z nizko porabo energije na poljih v različnih statičnih regijah.


Rezultati projekta

Vodilni partner projekta: Sedem čez devet d.o.o.
Partnerji projekta: Čarna d.o.o., Solvera Lynx d.o.o., Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani; KGZS KGZ Maribor, BO-MO d.o.o., Marjan Drožina, Zdravko Kerin, Janez Peternelj, Stanko Studen, Anton Vrbnjak
Trajanje projekta: 22. 11. 2019 do 21. 11. 2022
Tematika projekta: razvoj in širitev digitalizacije na kmetijskem gospodarstvu in organizaciji pridelave
Ukrep: Sodelovanje iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020
Podukrep: Podpora za pilotne projekte ter za razvoj novih proizvodov, praks, procesov in tehnologij za projekte EIP